Nieuwegeiner verzweeg dat hij naast uitkering anderhalve ton zwart bijverdiende en moet nu op de blaren zitten

Een 56-jarige Nieuwegeiner moet meer dan anderhalve ton aan het UWV terugbetalen, omdat hij zeven en half jaar lang stiekem grote bedragen bijverdiende terwijl hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering had. De rechter legde hem vandaag een stevige taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf op. Ook de belastingdienst heeft nog een rekening met de man te vereffenen.

De man kreeg sinds 2008 een WIA-uitkering van uitkeringsinstantie UWV, omdat hij door ziekte niet meer voltijds kon werken. Twee jaar later werd zijn uitkering verhoogd, omdat hij door de verslechterde economische omstandigheden minder opdrachtgevers kon vinden. En in 2014 meldde hij bij het UWV dat hij vanwege zijn verslechterde gezondheidstoestand meer hulp en ondersteuning nodig had. Hij kreeg vervolgens ook nog een toeslag bovenop zijn uitkering.

Maar twee jaar geleden liep hij tegen de lamp. De belastingdienst stuitte bij de controle van de boekhouding van een bedrijf op facturen die waren uitgeschreven door een projectbegeleidingsbedrijfje dat op naam stond van de Nieuwegeiner. Hij bleek grote bedragen te facturen voor de klussen die hij voor anderen uitvoerde. Op zijn zakelijke rekening kwam over een periode van zeven en een half jaar ruim 570.000 euro binnen. Daarvan boekte hij ruim 130.000 euro over naar zijn privérekening.

De man was verplicht om die inkomsten bij het UWV te melden, maar dat deed hij niet. De uitkeringsinstantie werd daardoor voor ruim 150.000 euro door de Nieuwegeiner benadeeld. Dat geld moet hij terugbetalen, maar hij heeft nog geen cent naar het UWV overgemaakt, vertelde een medewerker van de instantie in de rechtbank.

Zware tijd
De verdachte kwam vandaag niet zelf naar de rechtbank, maar heeft bij de politie bekend dat hij inkomsten had en die niet heeft doorgegeven. Hij beweerde dat hij niet wist dat dit moest. Op uitnodigingen van het UWV om tekst en uitleg te geven was hij niet ingegaan. Hij maakte wel afspraken, maar kwam vervolgens niet opdagen. Het was door schulden, gezondheidsproblemen en moeilijkheden met zijn familie een zware tijd. Hij had geen vertrouwen in het UWV en gooide alle post ongeopend weg, verklaarde hij tijdens het politieverhoor.

De officier van justitie heeft begrip voor de persoonlijke problemen van de man, die op dit moment ook geen vast woonadres heeft. Ze houdt er ook rekening dat hij een heel fors bedrag moeten betalen en dat hem ook nog een heffing en boete van de belastingdienst boven het hoofd hangt, omdat hij geen inkomstenbelasting heeft betaald.

Maar de officier vindt het volkomen ongeloofwaardig dat hij niets zou hebben geweten van de verplichting om inkomsten op te geven. Hij heeft zelf de uitkering en verschillende toeslagen aangevraagd en is daar toen uitvoerig op gewezen. Zij eiste een half jaar gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar tegen de Nieuwegeiner. Daarnaast zou hij ook een taakstraf van 100 uur moeten krijgen.

Zwaardere taakstraf
Ook de rechter houdt er rekening dat de man nog een enorm bedrag moet terugbetalen. “Hij was open tijdens het politieverhoor, niet iemand die wegduikt. En hij heeft geen eerdere veroordeling voor fraude”, vindt de rechter. Hij kon zich vinden in de geëiste voorwaardelijke celstraf, maar vindt dat de taakstraf zwaarder moet zijn. Hij veroordeelt de man tot 180 uur werken. Als hij niet komt opdagen riskeert hij dat hij de voorwaarde celstraf moet uitzitten. De werkstraf kan dan worden omgezet in 90 dagen cel.

De Nieuwegeiner zal de komende jaren sowieso op zijn tellen moeten passen. Hij loopt nog in zijn proeftijd na een veroordeling voor een heel andere zaak. Daarvoor kreeg hij ook al een flinke voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 200 uur. Omdat de man moeilijk te bereiken is, gaan de reclassering en het UWV nog een flinke kluif aan hem krijgen, voorspelt de rechter.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht – Riks Ozinga

One thought on “Nieuwegeiner verzweeg dat hij naast uitkering anderhalve ton zwart bijverdiende en moet nu op de blaren zitten

  1. Rina Biljard

    Bij mij ook geprobeerd een fiets te stelen gelukkig werd ik wakker en klopte heel hard op het raam fiets te zwaar o mee te rennen gelukkig

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk